Aktuellt

Här publicerar vi nyheter och information om vår verksamhet, länkar till intressanta artiklar, poddar och filmer om psykisk ohälsa.

Ordföranden har ordet!

Hejsan!

Nu har ekorrhjulen så sakteliga börjat snurra för flera av oss men alla har inte någon vardagslunk att vandra in i – hur gör ni/de? Berätta gärna så kan vi ev. ha det som diskussionsunderlag vid tillfälle. Hösten med eftersommarsolens lyskraft får i alla fall mig att må bra. Solen och ljuset känns otroligt viktigt. Det blir även en hel del böcker, filmer och serier mellan arbete, säng och träning. Ha du några bra kulturella tips? Lägg gärna ut era tips och funderingar på vår Facebook och/eller Instagram. Då kan vi förhoppningsvis få en dialog oss emellan och i förlängningen knyta nya kontakter.

Jag känner att det har varit lite tunt med era tips och vad ni vill och kan bidra med. bosse@balanssormland.se Berätta, tipsa och önska er hur hösten och vintern ska se ut vad beträffar dig och Balans Sörmland. Grovplaneringen som jag nämnde i Augustibrevet är framskjuten dels pga. lite tunn input även vissa svårigheter att hitta tider och platser för olika sorters aktiviteter.

Jag har träffat två personer som kan tänka sig att ha någon form av lokalt ansvar i Nyköping. Vi har tillsvidare en liten lokal som vi kan husera i med någon form av fika, snack och umgänge. Det känns väldigt bra.

Skrivelse/ansökan till Funktionsrätt Sörmland och Eskilstuna är nu ivägskickad och det betyder förhoppningsvis att vi kan få ekonomiska medel till Balans Sörmland och ett utökat samarbete för tydligare riktning inom vårt område.  Vi har fått bekräftat från Funktionsrätt Eskilstuna hittills. Jag håller även i skrivande stund på med en ansökan för verksamhetsbidrag för l organisationer till Folkhälsomyndigheten som ska vara inne senast 7/9-2020. Det går att läsa mer på följande länk https://www.folkhalsomyndigheten.se/om-folkhalsomyndigheten/statsbidrag/medel-att-soka/psykisk-halsa-och-suicidprevention–verksamhetsbidrag-for-ideella-organisationer-2021/?fbclid=IwAR23lnrfqaMVcw_x20f9I8us79hv09wMNo5sooUkXxocVHyZ34SJTk9kPqA

Synliggörande och spridning om att vi existerar ligger fortfarande i vår agenda och det är någonting vi behöver fortsätta med – hojta till om ni känner er manande att delta på gator och torg. Sprid gärna att vi finns via mun-till-mun, sociala medier och till andra föreningar. Jag ska plocka fram fler infobroschyrer som vi kan dela och lägga ut på strategiska platser.

Av olika anledningar är styrelsemötet med arbetsfördelning samt framåtskridande planläggning inte genomfört ännu men det är på gång. Vi har väntat ut lite nya direktiv från FHM ang. om vi skulle kunna få träffas live men det ser inte ut så i dagsläget. Några av oss kan ju ses förstås men mötet kommer som det ser ut i dag att bli digitalt.

Ha det fint!

Bosse Konrad, ordförande Balans Sörmland

bosse@balanssormland.se

Ordföranden har ordet!

Hejsan!

Det börjar närma sig den tiden när semester och lov tar slut för denna gång. Hösten får vi dock ta oss an på ett nytt annorlunda vis detta år. Hoppas att det inte ska sätta några större käppar i era hjul!

Skönslappande och lite fix & trix hemmavid kompletterat med härligt umgänge, goda böcker, schysst musik, tränande, lite utflykter, god mat och allehanda feelgoodgrejer har gjort att jag fortfarande mår bra och jag har kunnat tanka på med härlig energi och smartness. Känns gott!

Det finns en hel del att se fram emot både privat men även i rollen som ordförande för Balans Sörmland. Jag ska få mitt första barnbarn i september då jag får klä på mig farfarskostymen – spännande och härligt.

Vad beträffar Balans så har vi en härlig och viktig höst och vinter framför oss. Jag önskar att ni som läser detta hör av er och berättar vad ni vill bidra med och hur det skulle kunna se ut. Jag tänker mig att försöka få ihop en grovplanering i mitten på augusti med mina tankar/önskemål kombinerat med era önskningar och tankar. Jag/vi kanske behöver boka lokaler och/eller planera på annat vis – därför vore det fint om ni ville dela med er av era tankar och funderingar – gärna via mail; bosse@balanssormland.se det går såklart bra även på fb-sidan.

Jag har fått i princip klart med ansvarig och lokal för Balans Sörmland i Nyköping och nu gnuggar vi vidare så att vi kan synas och höras vidare och bredare.

Skrivelse/ansökan till Funktionsrätt Sörmland är nu ivägskickad och det betyder förhoppningsvis att vi kan få ekonomiska medel till Balans Sörmland och ett utökat samarbete för tydligare riktning inom vårt område.

Synliggörande och spridning om att vi existerar ligger även det i min sommaragenda. Jag fick prata i radio Sörmland – var sommargäst 27/7 och jag hade ett infobord i Strängnäs 28/7. Dessa båda evenemang har fått positivt genomslag och jag hoppas att det kan ge positiva ringar på vattnet för vår del. Detta är någonting jag tänker försöka att fortsätta med – hojta till om ni känner er manande att delta på gator och torg.

Jag kommer förmodligen att vara återkommande på torgen/allmänna platser i Strängnäs iaf. Det blir förmodligen en lördag eller söndag i Tuna Park också. Har även en förfrågan från Nyköping – försöker att planera in det inom en ganska snar framtid.

Nu är augusti månad här och via ska ha styrelsemöte med arbetsfördelning samt framåtskridande planläggning samt vanlig formalia. Jag sammankallar så fort jag stämt av med Johannes på SV Sörmland

Ta hand om er!

Bosse Konrad, ordförande Balans Sörmland

bosse@balanssormland.se

Hejsan!

Sommaren 2020 – vädret är ömsom sol ömsom regn men jag har det ledigt och skönt. Hoppas det är likadant för er.

Jag umgås med nära och kära (vissa mer distanserat), jag tränar – spelar padel, springer och går PWs, jag är utomhus mycket både i skog & mark men även i trädgården.

2 av mina barn har precis fyllt år(den yngsta fyllde 20 år) och den 3e har precis flyttat till Stockholm(från Örebro) för jobb etc.

Vidare läser/lyssnar jag på böcker, jag nätverkar med människor som jag förhoppningsvis kan samarbeta med längre fram, jag skriver på min texter(bok/dikter), lyssnar på god musik, åker än hit och än dit. Har ni några tips på vad man kan göra? Vad gillar ni att göra? Svara gärna via mail och/eller i tråden på Facebook.

Jag tittar och läser såklart en hel om psykisk (o)hälsa osv. Jag försöker få in fler aktiva medlemmar i Balans Sörmland och jag har tankar om musikcafe, konstkvällar, promenader, Walk-and-talk, walk-and-sing, träning (styrka och kondition etc.), hantverk, samtalsgrupper, spridning över hela regionen (på g i Nyköping).

Jag har även börjat på en skrivelse/ansökan till Funktionsrätt Sörmland och Eskilstuna vilket i förlängningen kan generera ekonomiska medel till Balans Sörmland och självklart ett samarbete för tydligare riktning inom vårt område.

Synliggörande och spridning om att vi existerar ligger även det i min sommaragenda. Jag ska försöka att kombinera någon form av Pop-up stånd här i Strängnäs under sommaren för att visa att vi finns – är någon sugen på något liknande någon annanstans så hör gärna av er med tankar och funderingar. T.ex. vad du kan, vill och orkar bidra med. Alla behövs. Det brukar även bli bra när man får göra det man brinner för.

När vissa haft lite semester och vi kommer till Augusti månad ska vi ha styrelsemöte med arbetsfördelning samt framåtskridande planläggning samt vanlig formalia.

Sköt om er!

Bosse Konrad, ordförande Balans Sörmland

Bosse@balanssormland.se

Tack för förtroendet som ni gett mig!

Jag ska försöka att förvalta det på ett så bra sätt som jag kan. Lite kort om mig: Bosse Konrad från Strängnäs med fru och 3 vuxna barn. Till yrket är jag sedan cirka 27 år lärare. Tidigare har jag även arbetet inom vården i cirka 10år – mestadels psykiatri. Jag jobbar sedan 1 år tillbaka i Torshälla med ungdomar på högstadiet, som av olika anledningar har det problematiskt med sin skolgång. Jag och några till ansvarar för en liten enhet.

Jag har själv gått igenom en djup depression med mörka och destruktiva tankar/handlingar med suicidplaner med i bilden. Nu är jag starkare än någonsin och drivs av välmående och äkthet. Jag önskar även att jag kan få bidra till mer glädje och välmående runt omkring i samhället. För cirka 2 år sedan började jag att engagera mig inom Suicide Zero som volontär, utbildare och regional kontaktperson. Jag har även en egen rörelse med psykisk hälsa och välmående som ledstjärnor och i dagsläget är det lite föreläsningar och motiverande samtal som jag håller på med.

För övrigt är jag en utomhusmänniska som trivs i skog och natur – gärna vandra. Ett livslångt idrottsintresse finns med sedan barnsben. Jag har varit och är aktiv själv. Som ledare/tränare har jag verkat både inom barn- och ungdomsverksamheterna men även på elitnivå för seniorer.
Jag önskar att vi kan få in mycket rörelse och motion i vår verksamhet. Jag vill även fortsätta att lyfta kulturens betydelse för välmående. De sociala och fysiska mötena hoppas jag att vi kan återuppta så fort Covid-19 pandemin landar i någon sorts vardag.

Lite om mitt tänk med Balans Sörmland:

 • Jag önskar att vi blir en bred och djup förening som kan göra skillnad. Där många medlemmar orkar och vill bidra aktivt utifrån sin egen förmåga.
 • Jag drivs av att folk ska kunna få må bra/bättre och förhoppningsvis kan vi hjälpa till med det. Jag kommer initialt att försöka få fler betalande och aktiva medlemmar. Jag ser framför mig att vi kan ha en del olika återkommande aktiviteter i vår agenda beroende på vad vi kan erbjuda och vad som eventuellt önskas.
 • Jag önskar att vi kan jobba brett med våra kärnfrågor och att vi blir synliga i det vardagliga livet samt att vi tar stort utrymme på sociala medier.
 • Samarbete med övriga organisationer är otroligt viktigt för att vi ska kunna få genomslag och förhoppningsvis förändring/förbättring.
 • Hör gärna av er med tankar och funderingar. Till exempel vad du kan, vill och orkar bidra med. Alla behövs.

Med vänliga hälsningar

Bosse Konrad
Nyvald ordförande
bosse@balanssormland.se

Årsmöte 18 juni 2020

På grund av covid-19 har Balans Sörmlands årsmöte försenats, men årsmötet genomfördes 200618. Följande styrelse valdes:

 1. Bosse Konrad som föreningens ordförande för en tid av 2 år;
 2. Ulrika Forsén som föreningens vice ordförande för en tid av 1 år;
 3. Ronja Dahlén som ledamot i styrelsen för en tid av 1 år;
 4. Marianne Lörvall Philipson och Karin Fellman som ledamöter i styrelsen för en tid av 2 år;
 5. Mikaela Ahlin som ersättare i styrelsen för en tid av 1 år;
 6. Anders Karlström som ersättare i styrelsen för en tid av 2 år;
 7. Johannes Mattisson som revisor för en tid av 1 år;
 8. Catharina Jacobsson som resvisorsersättare för en tid av 1 år;
 9. Bibbi Molander (sammankallande), AnnCriztin Welinder och Ulla Andersson som representanter för valberedningen för en tid av 1 år.

Den avgående styrelsen vill rikta ett särskilt tack till Eva Strömvall, Caroline Palmér, Veronica Vike samt Arne Filipsson för deras insatser i styrelsen under det gångna året.

Om du önskar kontakt med Balans Sörmlands nya ordförande Bosse Konrad så når du honom på: bosse@balanssormland.se

Många människor som lever med psykisk ohälsa hamnar i ett alkohol- eller drogmissbruk. Rent samhällsekonomiskt är det mycket lönsamt att rehabilitera missbrukare, dessutom innebär det att drabbade människor får möjlighet till ett bättre liv utan missbruk. Eskilstuna kommun är delägare i Vårdförbundet Sörmland, som driver Gläntans behandlingshem. Nu har Eskilstuna kommun beslutat att dra tillbaka sin finansiering av Gläntan, vilket även Strängnäs kommun beslutat att göra. Detta innebär att Gläntans behandlingshem med största sannolikhet kommer att läggas ner.

Läs mer i denna insändare av Balans Sörmlands ordförande »

Den 4 mars kommer Balans Sörmlands ordförande Magnus Werner till Nyköping och Sörmlands museum för köra utbildningen Våga Fråga, Suicide Zeros suicidpreventiva utbildning.

Föranmälan till: elin.loord@regionsormland.se

Välkomna för att lyssna! Föreläsningen tar 2 timmar, kl.18-20.

Läs mer »

Martina Sjösten fyllde föreläsningssalen på Studieförbundet Vuxenskolan!

Den 28 januari föreläste Martina föreläste om sina diagnoser: ADHD, Aspergers syndrom men även depression och ångest, och vad det innebär att leva med NPF-diagnoser. Det var en föreläsning om hur man påverkas av diagnoser men även en hoppingivande berättelse om ett liv och ett sätt att hitta en fungerande vardag och förmåga till heltidsarbete. Föreläsningen var mycket uppskattad.

Vi uppdaterar vår Facebooksida oftare, så följ oss gärna på Facebook så får du snabbare information om kommande föreläsningar: facebook.com/balanssormland »

Under vecka 20, 11-15 maj, arrangerar Balans Sörmland en vecka fylld aktiviteter på temat psykisk hälsa och ohälsa. Programmet håller på att ta form och kommer att läggas ut här när det är klart.

Vi kommer även att lägga ut programmet på vår Facebooksida: facebook.com/balanssormland »

Ladda ner infoblad

Här kan du ladda ner ett infoblad om vårterminens föreläsningar samt kafekvällar.

Läs mer »

VILL DU BLI INTERVJUAD FÖR EN UPPSATS OM SUICID BLAND UNGA?

Idag kan vi se att suicidtalen bland unga ökar samt att unga män suiciderar i betydligt högre utsträckning än unga kvinnor. Ser vi till det totala antalet suicid per år så står män för cirka 70%. Suicid är den vanligaste dödsorsaken för män 15-44 år. Katrin Ahlström går psykoterapeutprogrammet vid Stockholms universitet och ska skriva en uppsats med syfte att ta reda på vad som varit viktigt för fortsatt livsvilja hos män som gjort ett suicidförsök när de var 15-24 år, men idag är minst tio år äldre. Katrin söker nu män som kan tänka sig att bli intervjuade. Resultaten kommer att redovisas anonymt. Se bifogat dokument. Det är viktigt att vi alla främjar kunskapsbildningen, alla forskningsinsatser är viktiga och här kan du som man göra en insats!
 
Läs bifogat dokument och maila Katrin om du tillhör den målgrupp som hon efterfrågar: 

Öppet hus tar julledigt.

17 december har vi Öppet hus för sista gången 2019. Den 21 januari 2020 slår vi upp portarna igen. Som vanligt finns vi 11-13 på Studiefrämjandet Vuxenskolan, Rademachergatan 38, 4 tr. Välkomna!

Föreläsning i Vingåker!

Den 9 december kommer Balans Sörmlands ordförande Magnus Werner till biblioteket i Vingåker för att föreläsa.

Läs affischen för mer information »

Nu bygger vi vidare och expanderar Balans Sörmlands verksamhet i länet!

Balans Sörmland har sitt säte i Eskilstuna, men är en länsförening. Det är svårt för oss som bor i Eskilstuna att vara verksamma på andra orter, därför startar vi nu nätverk ute i länet.

Först ut är Strängnäs, med Bosse Konrad som koordinator. Bosse är en engagerad eldsjäl som brinner för arbetet med att motverka psykisk ohälsa, såväl på jobbet som på fritiden. Bosse arbetar som lärare och är volontär och instruktör för Suicide Zero, en viktig organisation i arbetet för att försöka uppnå nollvisionen för Suicid. Bosse har har egen erfarenhet av depression och suicidnärhet. Ni når Bosse på bosse@balanssormland.se »

I början av 2020 startar Bosse en manlig samtalsgrupp i Strängnäs. För anmälan eller mer information, maila till info@balanssormland.se »

Nu har vi även en koordinator i vårt nya balansnätverk i Mariefred, Cecilia Falk. Cecilia är utbildad beteendevetare och har 15 års erfarenhet av att arbeta med människor med psykisk ohälsa, bland annat PTSD, NPF, GAD, depression och utmattningssyndrom. Cecilia är även utbildad inom KBT och MI. Cecilia har dessutom dubbel kompetens vad gäller stressrelaterade sjukdomar, eftersom hon själv har egen erfarenhet av utmattning. Ni når Cecilia på cecilia@balanssormland.se »

I början av 2020 startar Cecilia en samtalsgrupp i Strängnäs. För anmälan eller mer information, maila till info@balanssormland.se »

Om du har frågor kring vår verksamhet, eller vill föreslå aktiviteter som du tycker att vi ska starta, kontakta mig! Vi söker även människor som vill arbeta ideellt. Bland annat vill vi skapa kafékvällar och andra sociala aktiviteter i både Strängnäs och Mariefred, du kanske vill vara med och arbeta tillsammans med oss? Små insatser för dig kan ha väldigt stor betydelse för andra medmänniskor. Hjälp oss hjälpa!

Med vänliga hälsningar

Magnus Werner
Ordförande
Balans Sörmland
magnus@balanssormland.se »

Nu har vi genomfört vår första Världshälsodag!

Med blicken i backspegeln och efter lite tid för reflektion kan jag inte vara annat än nöjd med hur Världshälsodagen för psykisk hälsa förlöpte! Förutsättningarna var inte direkt optimala. Som nystartad förening (21 mars i år) så hade vi egentligen inte ens hunnit bli varma i kläderna i vårt föreningsarbete. När vi därför 1 juli fattade beslutet att genomföra världshälsodagen, mitt under brinnande semestertider, så hade vi lågt ställda förväntningar. Vi tänkte att om en enda besökare, under Världshälsodagen, fick med sig en kunskap som kunde skapa bättre förutsättningar i bemötandet av en ungdom som inte mådde bra, så skulle det motivera allt jobb som vi har lagt ner. Vi tänkte att vi gör så mycket som vi hinner, helt enkelt.

Vi startade med en tanke om att vi kanske skulle kunna arrangera 1 teaterföreställning och 1 föreläsning. Till slut blev det 18 föreläsningar, 1 teaterföreställning med tillhörande frågestund, 1 konsert och en föreningsmässa.  Det  blev så mycket mer än vad vi hade kunnat drömma om. Vi är nu mitt uppe i en utvärderingsfas, men jag kan redan nu se att utställare, föreläsare och arbetande värdar är nöjda eller mycket nöjda. En del synpunkter finns det, om förändringar till nästa år. Vi tar med oss dessa värdefulla synpunkter för att 2020 kunna arrangera en ännu bättre Världshälsodag. Då kommer vi ju dessutom har en rimlig förberedelsetid.

Allting gick väldigt snabbt, under förberedelsearbetet. Detta möjliggjordes av att vi fick ett fantastiskt stöd av enskilda människor och av olika organisationer. Vi fick en snabb och oväntat positivt respons från Eskilstuna kommun och Region Sörmland, vilket var en grundförutsättning för att vi skulle kunna engagera föreläsare. Svenska kyrkan, i form av Eskilstuna församling, la ner ett fantastiskt arbete för att rent praktiskt arrangera Världshälsodagen i sina lokaler. Vi stöttades både praktiskt och ekonomiskt av Studieförbundet Vuxenskolan och Vårdförbundet Sörmland inte bara bidrog med en föreläsare utan även med många värdar som arbetade ideellt under dagen. Mina goda vänner Petter och Mikael tog semester för att kunna vara med och arbeta under dagen. Jag skulle kunna fortsätta länge och berätta om alla de fina insatser som gjordes för att lyfta den psykiska ohälsan hos ungdomar.

Jag stannar här, innan ni hinner somna. Men innan jag slutar vill jag även hinna med att tacka ytterligare några människor som genom som sina företag var med och sponsrade vår dag: Naturkraft Eskilstuna, Danielssons blommor, Torshälla el-service samt Pysslaboxen.

Jag avslutar med att säga, tack till ALLA som deltog och gjorde denna dag möjlig! Inte minst tack till alla er som kom och deltog! Nästa år gör vi det igen, då gör vi det ännu bättre- tillsammans!

Allt gott, Magnus

Kortfilm (1:12 min) om Världshälsodagen i Eskilstuna, 10 oktober 2019.
Filmen är producerad av Mikael Andersson, Naturkraft Eskilstuna »
Naturkraft Eskilstuna är en av sponsorerna av Världshälsodagen.

Se filmen »

Se bilder från Världshälsodagen. Bilderna ligger på Balans Sörmlands Facebooksida.
Fotograf: Mikaela Ahlin.

Se bilderna »

Eskilstuna-Kuriren intervjuade Lotta Halvardsson Ekdahl inför hennes föreläsning på vår Världshälsodag.

Läs mer om Lotta »

SVT 1 intervjuade Martina inför hennes föreläsning. Läs texten och titta på teveklippet.

Läs mer om Martina »

Radio Sörmlands programledare Johanna Jennische intervjuar Magnus Werner inför Världshälsodagen senare på dagen.

Lyssna på radiointervjun med Magnus »

Eskilstuna-Kuriren, Katrineholms-Kuriren och Sörmlands Nyheter uppmärksammar Balans Sörmlands manliga samtalsgrupp.

Läs mer »

Balans Sörmland inleder i början av 2020 en satsning mot att förbättra ungdomars psykiska hälsa och för att motverka suicid. Balans Sörmland kommer att utbilda 20 instruktörer i Suicide Zeros utbildning Våga Fråga.

Läs mer »

World Mental Health Day!

Ungdomars psykiska ohälsa och suicidprevention

Den 10 oktober, klockan 14.30 – 21.00, genomför Balans Sörmland World Mental Health Day i Fors kyrka och församlingshem i Eskilstuna. Världshälsodagen arrangeras i samarbete med Svenska kyrkan, Eskilstuna kommun, Region Sörmland (f.d. landstinget), Vårdförbundet Sörmland samt Studieförbundet Vuxenskolan.

Läs programmet här »

Därför ökar psykisk ohälsa bland unga
PMS och PMDS - det månatliga helvetet!
När det obegripliga blev begripligt - om bipolär sjukdom (podd)
Eskilstuna-Kuriren - Magnus Werner
Depression ‎–‎ en ensamhet som delas av 300 miljoner
Lite fysisk aktivitet bättre än soffan
Uppdrag granskning- psykrevolten
Den psykiatriska vården får medarbetare med egen erfarenhet
Lyssna på P4 Sörmlandsradions intervju med Balans Sörmlands styrelseledamot Magnus Werner.
All typ av aktivering hjälper mot psykisk ohälsa!
All typ av aktivering hjälper mot psykisk ohälsa!
Många med psykisk ohälsa har avundsvärda förmågor
Många med psykisk ohälsa har avundsvärda förmågor
Sinnessjukt - poddavsnitt om anhöriga till psykiskt sjuka, med Christian Dahlström
Sinnessjukt - poddavsnitt om anhöriga till psykiskt sjuka, med Christian Dahlström